A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Загальнонаціональний карантин 12.03.20р. – 24.04.20р.

Дата: 05.08.2020 22:17
Кількість переглядів: 150

Каранти?н (від італ. quaranta — сорок) — адміністративні та медико-санітарні заходи на обмеження контактів інфікованої або підозрілої на інфікування особи (осіб), тварини, вантажу, товару, транспортного засобу, населеного пункту, на рівні країни або між державами, що застосовуються для запобігання поширенню деяких небезпечних інфекційних хвороб.

У рамках цивільного захисту населення повний карантин — це сувора ізоляція осередка зараження (аж до застосування збройної охорони), організація постійного медичного спостереження і спеціального постачання населення. 

Карантинний режим вводять при виникненні будь-яких інфекційних хвороб на рівні установи, закладу, району тощо, а от на рівні цілої держави або міждержавний повний карантин може бути введений нині тільки у випадку виникнення легеневої форми чуми або появи натуральної віспи, що була ерадикована з природного середовища нашої планети, але можливо залишилась у вигляді лабораторних вірусних культур у арсеналі біологічної зброї деяких країн. Є ще терміни, які використовують у міжнародній медичній практиці та їх визначено у ММСП 2005 р.

 «Контамінація — це наявність інфекційного або токсичного агента на поверхні тіла людини чи тварини, в / або на продукті, виготовлених для вживання, чи на інших неживих предметах, включаючи засоби перевезення, що може представляти ризик для здоров’я населення»;
          «Ізоляція — це відокремлення хворих або заражених осіб чи контейнерів, засобів перевезення, багажу, товарів або поштових відправлень від інших таким чином, щоб запобігти поширенню інфекційної хвороби або контамінації»;
          «Підозрілий на зараження — це термін, що застосовують стосовно особи, багажу, вантажів, контейнерів, засобів перевезення, товарів або поштових відправлень, які, за думкою країни-учасника, піддавалися або могли піддаватися ризику для здоров’я населення і можуть бути можливим джерелом поширення хвороби».

 

Щоб убезпечити своє житло від віруса COVID-19 потрібно зробити:

 

  1. Ділити всі локації, де ви перебуваєте, на “чисті” і “брудні”. Чиста – це та, де можна їсти руками і ходити без маски. Тобто це ваш дім.
      
  2. Очищаєте усе, що має перейти в “чисту” локацію, коли остаточно виходите з “брудної” зони. Приміром, коли повертаєтеся з вулиці: закриваєте двері, на місці знімаєте вуличний одяг і взуття, дістаєте телефон, ключі, гаманець і що ви ще чіпали по дорозі, обробляєте їх дезинфікуючими речовинами. Якщо сумку ви будете забирати в чисту зону, також обробляєте її – хоча б ручку і денце. Речі, які лишаються в брудній зоні (приміром, верхній одяг) не мають її покидати. Не торкайтеся їх без потреби. Якщо торкнулися, то помийте руки.
  3. Переступаєте уявну червону лінію між зонами, вставляєте ноги в капці – і по можливості не заходите в “брудну”, поки знову не зберетеся на вулицю. Якщо це проблематично, потім можна обробити брудну зону теж. Проте краще зонувати частину дому під дверима.
  4. Протираєте/миєте упаковку покупок.
  5. Після усього миєте руки милом до 30 секунд. Живете в “чистій” зоні спокійно, час від часу прибираючи її – так часто, як у вас заведено. Їсте руками та робите там все що захочете.

 

Але:

  1. Перестаєте мити і спиртувати руки через кожну хвилину й кожну дію всюди і постійно!
  2. Усвідомлюєте, що шкіра людини є природнім бар’єром від патогенів, за умови, що вона ціла і здорова, а ви не облизуєте руки і не торкаєтеся очей. Звертаю увагу на те, що надмірне миття і спиртування не підвищує, а знижує захист шкіри. Достатньо очищати руки/поверхні після контакту з чимось явно брудним – і ретельно обробляти все, що має перетнути червону лінію. Пам’ятайте, що вдома шкіру треба вчасно змащувати кремами. Особливо це стосується людей з хворобами шкіри.
  3. Рукавички гумові, латексні тощо – це добре, але лише за умови доцільного використання (якщо у вас постійний контакт з можливими патогенами, приміром, ви касир) і якщо ви вмієте правильно їх вдягати і знімати.
    9. Пам’ятаємо, що хату слід провітрювати, а про себе дбати: спати, вживати вдосталь рідини, білків, вітамінів, фруктів, зелені тощо.
    10. Для наглядності пропонуємо рецепт бюджетного антисептика своїми руками:
  • Спирт етиловий – 40мл.
  • Перекис водню – 5 мл.
  • Гліцерин – 5мл.

Ретельно перемішайте усі компоненти, за бажання – додай кілька крапель улюбленої ефірної олії. Вона не лише додасть приємного аромату, але й посилить бактерицидні властивості домашнього антисептика. Готовий розчин перелий у баночку з розпилювачем – і не забувай користуватися.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено