A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Правила безпечного поводження при ускладненні погодних умов.

Дата: 15.02.2021 15:40
Кількість переглядів: 854

Правила безпечного поводження при ускладненні погодних умов.

 

Рекомендації щодо безпечної поведінки у зимовий період для запобігання травмуванню та нещасним випадкам

 

Під час ускладнення погодних умов слід бути надзвичайно обачними.  Правильно підбирайте одяг та взуття перед виходом на вулицю, обмежте переходи на далеку відстань, особливо в нічний час!  Із метою запобігання та зменшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій, які можуть викликати людські жертви та матеріальні збитки, слід звернути увагу на наступне:

Снігові замети (хуртовина)

 

       Снігопади, тривалість яких може бути від 16 до 24 годин, дуже впливають на господарську діяльність населення, особливо з наступним різким похолоданням (сильний мороз) або потеплінням (швидке танення снігу або ожеледь).

Негативний вплив цього явища ускладнюється хуртовинами, сніговими буранами, при яких різко погіршується видимість, переривається  транспортне сполучення.   Випадання снігу з дощем при зниженій температурі повітря і ураганному вітрі створює умови для зледеніння ліній електропередач, зв’язку,  покрівель будівель, різного роду опор і конструкцій, що нерідко викликає їх руйнування. З оголошенням штормового попередження - необхідно обмежити пересування, особливо на власному транспорті, створити удома необхідний запас продуктів (води, палива), виконати герметизацію житлових приміщень, що допоможе зберегти тепло і зменшить витрати палива. Особливу небезпеку снігові замети створюють для людей яких негода застала в дорозі, Заметені снігом шляхи, втрата видимості викликає повне дезорієнтування на місцевості. Під час руху на автомобілі не варто намагатися подолати снігові замети, необхідно зупинитися,  укрити двигун з сторони радіатора. Якщо є можливість, автомобіль треба встановити двигуном до вітру. Періодично треба виходити з автомобіля, розгрібати сніг, щоб не опинитися похованим під снігом.

         Населенню під час снігових заметів потрібно бути готовим для проведення рятувальних робіт: розшуку заметених снігом людей, надання першої медичної допомоги і роз­чищення снігових заметів на дорогах, вулицях. Під час снігової бурі роботи слід виконувати тільки групами з таким розрахунком, щоб кожна людина знаходилась в полі зору інших. Знаходитись поблизу зруйнованої будівлі небезпечно, особливо необхідно остерігатися обірваних електродротів, вони можуть бути під напругою.

Будьте обережні, бережіть своє життя та здоров’я! Дотримуйтесь елементарних правил особистої безпеки!

 

Ожеледиця

          Пам’ятайте, для пересування під час ожеледиці слід користуватися взуттям із підошвою з мікропористої чи іншої м’якої основи та без високих підборів.

Попередьте родичів похилого віку, що під час ожеледиці взагалі не слід виходити з будинку. У разі нагальної необхідності, переконайте їх не соромитися та взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом.

Вагітним жінкам слід бути особливо обережними в ожеледицю та не виходити на вулицю без супроводу.

Ходіть не поспішаючи, ступайте на всю підошву. Руки мають бути вільними від речей. Пам’ятайте, що поспіх збільшує ймовірність падіння, тому виходьте із будинку повільно. При порушенні рівноваги швидко присядьте – найчастіше це дає змогу втриматися на ногах. У момент падіння стисніться, напружте м’язи, а доторкнувшись до землі, обов’язково переверніться – це дозволить зменшити силу удару. Не тримайте руки в кишенях – це збільшує ймовірність не лише падіння, але й отримання важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, кришки можуть бути погано закріплені, що створює додаткову небезпеку травмування.

Не прогулюйтеся край проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та зісковзнути на дорогу під  рухающийся автотранспорт.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. За таких погодних умов значно збільшується гальмівний шлях автомобілів, а падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести до каліцтва або до загибелі, переходьте вулицю тільки у місцях пішохідних переходів.  Будьте  обережними поблизу дорожньої техніки, яка здійснює снігоочисні роботи.

       ВАЖЛИВО! Користування автомобілем під час снігопаду або ожеледі потребує особливих навичків та пов’язане із додатковим ризиком.

Якщо ви використовуєте автомобіль під час складних погодних умов, пам’ятайте, що під колесами автомобіля не асфальт або грунт, а лід, відповідно, будь-який необережний рух під час зрушення з місця або при спробі зупинитися може призвести до того, що автомобіль розгорне або поведе.

Під час сильного утворення ожеледиці намагайтесь не використовувати особистий автотранспорт без нагальної потреби.

 

Обережно – бурульки.

         Нестійкі погодні умови – відлига вдень і заморозки вночі, значне нагромадження снігового шару сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд, що виступають на архітектурних частинах будинків, та великих деревах. Проходячи повз будинки чи біля високих дерев, необхідно впевнитись у відсутності загрози падіння льодових наростів. Слід триматись на безпечній відстані від  таких споруд, обираючи найбільш безпечний маршрут руху. Ні в якому разі не можна заходити за спеціальні огорожі поблизу будинків чи дерев.

 

Правила поведінки під час сильного морозу

 

  • Носіть просторий одяг - це сприяє нормальній циркуляції крові.
  • Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу.
  • У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.
  • Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас.
  • Слідкуйте за обличчям друзів, особливо за носом, вухами та щоками, звертайте увагу на зміну їх кольору.
  • Повернувшись додому після довготривалої прогулянки по морозу, обов'язково впевніться у відсутності обмороження кінцівок, спини, вух та носа.
  • В разі необхідності своєчасно розпочинайте лікування обмороження. Несвоєчасне надання допомоги може призвести до гангрени та втрати кінцівки.
  • Якщо під час перебування на відкритому повітрі ви відчуваєте початок переохолодження, негайно зайдіть до теплого приміщення - магазину, кафе, під'їзду - для зігрівання та огляду місць потенційного обмороження.
  • Ховайтеся від вітру. На вітрі вірогідність обмороження зростає.
  • Пам'ятайте, що перебування дитини на морозі не повинно перевищувати 15-20 хвилин, потім потрібно зігріти її в теплому приміщенні.
  • Не вживайте алкогольних напоїв - алкогольне сп'яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла.
  • Не паліть на морозі - паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.
  •  

Пам’ятайте!

 

Якщо Ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – зверніться до лікаря щоб уникнути ускладнень з поганими наслідками.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено