A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Все про маски

Дата: 16.03.2021 13:57
Кількість переглядів: 129

Суперечки щодо необхідності масок для захисту від Covid-19 тривають до сьогодні, й будуть продовжуватися ще не один день. Ми маємо справу з новою інфекцією, яку досі повністю не дослідили. Зараз немає беззаперечних даних, що носити маску ефективно всюди, але, водночас, це не означає, що носіння маски нічого не дає. 

Беручи до уваги рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я й Міністерства охорони здоров’я України, Lustrum розповідає, що саме, станом на сьогодні, відомо про ефективність медичних, марлевих і тканинних масок та респіраторів. Читайте, будьте уважними й краще залишайтеся вдома — це точно допомагає. 

Медичні маски

Всесвітня організація охорони здоров’я запевняє, що медичні маски самі по собі не захищають від коронавірусу. Вірусні молекули дуже маленькі й можуть потрапити у ваші рота й носа навіть через маску. До того ж, люди в масці частіше торкаються обличчя, щоб поправити незвичний аксесуар. Так робити не варто: ви ризикуєте ще швидше занести вірус через очі, ніс чи рот. Тому, якщо ви здорові, у вас немає симптомів застуди, то маску носити не потрібно. На вулиці достатньо тримати дистанцію з людьми не менше 1,5 метра — ризик захворіти в такому випадку мінімальний. 

Маска потрібна, якщо ви кашляєте, чхаєте, маєте підвищену температуру, або ж якщо ви доглядаєте за людиною з симптомами хвороби. Також носити маски треба людям, які працюють в громадських місцях — персоналу супермаркетів, працівникам поліції, водіям пасажирського транспорту тощо. Не обходить ця рекомендація й покупців: відвідувати супермаркети й продуктові магазини тепер можна тільки в масках — про це повідомили в Київській міській державній адміністрації. Це логічно, адже, що більше людей носитимуть маски в публічних місцях, то більше сенсу матиме носіння цих масок. Надягаючи маску, ви захищаєте інших людей від своїх мікробів та вірусів.

Як працює медична маска? Медична маска забезпечує передусім бар’єрний захист: коли людина кашляє та чхає, маска на її обличчі не дасть великим часточкам рідин та слизу потрапити на людей і поверхні поблизу. Проти маленьких крапель вона дієва лише на 33%.

У супермаркетах маски працють наступним чином: якщо ви в масці, ви захищаєте інших людей від можливого інфікування, а вони, в свою чергу, захищають вас. Але все це діє за умови, що кожен із відвідувачів користується маскою і робить це правильно. Адже, в основному, вірус передається вам від іншої людини, коли ви торкаєтеся рота, носа чи очей після контакту з нею, або ж коли хвора людина чхне прямо у ваше обличчя.  

Важливо пам’ятати: маска захистить вас від зараження коронавірусом лише в поєднанні з регулярною гігієною рук, вчасною заміною маски й дотриманням дистанції не менше 1,5 метра. Також важливо правильно одягати, носити й знімати маску. Якщо ви будете пхати пальці під маску, торкатися обличчя, не міняти маску регулярно, — вам вона не допоможе, й навіть стане джерелом інфікування.

Чи можна прасувати хірургічну одноразову маску й використовувати повторно? Ні, не можна. Фільтрувальний матеріал цих масок втрачає свої властивості після зволоження. Тому, використовувати їм можна максимум дві-три години.

Марлеві маски

Ефективність марлевих масок ще менша. Вони можуть захистити тільки від великих крапель аерозолю — віруси та бактерії легко проходять через структуру марлі. Важливо: марлеві маски також є одноразовими. Продезінфікувати маску, прокип’ятивши або попрасувавши, не вийде. Дезінфекція — це 300 °C, і аж ніяк не 100 °C. 

Тканинні маски

Та ж сама ситуація і з тканинними масками. Справді захищають вони лише від пилу — в Азії вони стали популярними ще багато років тому через високе забруднення повітря. У боротьбі з вірусом вони неефективні. Наприклад, зовнішній шар медичної маски має водонепроникне покриття, тому він “відштовхує” краплі слиняво-вірусного аерозолю — не всі, звісно, але більшість. У тканевих масках такого захисту немає взагалі. Пов’язана на обличчя бандана захищає від 11,3% крапель, а маска з тканини — всього лише від 6,1%. 

Єдине, від чого вас довбре захистить тканева маска — це від зайвого торкання обличчя руками. Але міняти її потрібно так само кожні 2-3 години. Дезінфекція можлива лише при 300°C і більше, тому прати і прасувати, щоб використати тканеву маску повторно, — не варіант.

Водночас, Центр контролю й запобіганню захворювань дає наступні рекомендації: у випадку, коли респіраторів чи хірургічних масок критично не вистачає, в крайньому разі можна використовувати маски з тканини, але їхня ефективність не оцінена та не схвалена NIOSH (Національним інститутом охорони праці в США, який відповідає за забезпечення людей безпечними умовами роботи). Тому потрібно розуміти, що використання таких масок несе серйозні ризики. 

Респіратори

Міністерство охорони здоров’я України, керуючись протоколом ВООЗ, рекомендує застосовувати респіратори N95 або респіратори FFP2 при контакті з людьми, які (ви думаєте) заражені коронавірусом. Вони бувають одноразовими та багаторазовими, але ми маємо справу з вірусом, тому краще утилізувати респіратор після максимум 6-8 годин використання. Прати респіратори ні в якому разі не можна — вони втрачають свою ефективність від зволоження.

Перед тим, як одягнути респіратор, необхідно помити руки з милом або використати антисептик. Респіратор має прилягати до обличчя максимально щільно. Якщо у вас густа борода або вуса — використання респіратора немає сенсу. Пам’ятайте, що респіратори слід знімати дуже обережно, ні в якому разі не торкаючись до їх внутрішньої та зовнішньої сторони. Потім респіратор слід упакувати в поліетиленовий пакет і щільно його зав’язати. Після цього ретельно помийте руки й обробіть їх антисептиком. 

Однак, навіть це не виключає інфікування, а просто знижує його ймовірність.

 

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено