A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Енергетичні напої, шкода чи користь?

Дата: 24.05.2023 13:49
Кількість переглядів: 28


Енергетичні напої  протягом останнього десятиліття міцно вкоренилися на прилавках сучасних магазинів – яскраві банки, загадковий вміст і неперевершений ефект.  На відміну від дії багатьох продуктів харчування, дія енергетиків відчувається в найкоротші терміни, 20 хвилин і ви дійсно сповнені сил та енергії.
Про вплив різних стимуляторів на природні процеси в людському організмі відомо здавна: в різні часи і в різних куточках нашої планети люди використовували підбадьорливі властивості різних рослин, а сьогодні такі екстракти можна замінити  і менш натуральними інгредієнтами.

Що ж входить до складу енергетиків? Асортимент таких напоїв досить широкий і продовжує поповнюватися новими марками. Однак, у більшості  випадків склад напою являє собою класичну композицію, змінюватися можуть тільки пропорції та смакові характеристики. Зазвичай ефект від енергетичного напою забезпечується наступними його складовими:

Кофеїн – послаблює відчуття втоми й сонливості, стимулює роботу мозку, підсилює серцеву діяльність (скорочення серцевого м’яза) і розширює кровоносні судини. Великі дози кофеїну призводять до виснаження нервових клітин.
Теобромін – алкалоїд, схожий за своїми властивостями з кофеїном, забезпечує збудження серцевого м’язу, стимулює роботу нервової системи.
Сахароза і глюкоза – цукри, що володіють поживними властивостями, чим забезпечується, по-перше, смаковий, а по-друге, незначний у порівнянні з іншими, але все ж енергетичний ефект.
Таурин – потужний антиоксидант, природним шляхом синтезується в організмі людини з амінокислоти цистеїн, покращує енергетичні й обмінні процеси.
Екстракти женьшеню і гуарани – стимулюють нервову систему, зменшуючи стомленість і сонливість, підвищують артеріальний тиск і м’язовий тонус, загальну працездатність. Гуарана є афродизіаком, її передозування призводить до безсоння, відчуття тривоги і стрибків артеріального тиску.
Вітаміни, найчастіше групи В.
Барвники, консерванти, підсилювачі смаку.
Важливо розуміти, що вплив такого складу не збагачує організм енергією і поживними речовинами, а сприяє витрачанню раніше накопичених сил. Таким чином, ми запускаємо механізм «позичання енергії» у самого себе, на даному етапі не заповнюючи цей резерв.

На кожній банці з енергетичним напоєм вказано їх чудовий ефект, але виробники не можуть обійти увагою і побічні ефекти свого продукту, а тому роблять приписку про те, що передозування (а це 0,5 л в день і більше ) небезпечне для здоров’я. Тим не менш, напої в тарі  ємністю в півлітра знаходяться у вільному продажу – уникайте їх придбання, прийом такої дози небезпечний!

Небезпека енергетиків посилюється при поєднанні їх з алкоголем (а деякі виробники вдаються і до такої рецептури). Ефект на організм виявляється вельми цікавий, протягом певного часу людина балансує між станом бадьорості і розслаблення. У гонитві за такими відчуттями багато молодих людей віддають перевагу алкогольним коктейлям на основі енергетиків. Однак врахуйте, що це одне з протипоказань, адже алкоголь розслабляє, а енергетик тонізує, людина втрачає контроль над кількістю випитого алкоголю, навантаження на серце збільшується.

Візьміть на замітку наступні рекомендації:

Рекомендованою добовою дозою енергетика для дорослої здорової людини є одна банка ємністю 250 мл.
Добова доза не означає рекомендацію до щоденного споживання енергетичних напоїв, їх варто споживати вкрай рідко. При щоденному інтелектуальному або фізичному навантаженні поповнюйте сили природним шляхом – висипайтеся, знаходьте час на відпочинок, а банку енергетика можна замінити, наприклад, чашкою кави чи склянкою апельсинового соку, в аптеці можна придбати натуральні екстракти женьшеню або гуарани і періодично вживати їх за рецептом.
Разовий прийом енергетика і, відповідно, бадьорість та працездатність деякий час після цього передбачають необхідність найближчим часом заповнити настільки швидко витрачену енергію. Іншими словами, після безсонної ночі в супроводі енергетика, краще дотриматися правильного режиму – смачно і збалансовано харчуватися, висипатися і т.п.
Ніколи не поєднуйте енергетичні напої з алкогольними, в організмі починаються або протилежні (розслаблення і тонізація), або підсилюючі один одного (робота міокарду) процеси. Навіть для здорового організму це вкрай шкідливо, а тим, хто має хоча б незначні проблеми зі здоров’ям або вживає такі поєднання регулярно, це завдає непоправної шкоди.
Ніколи не приймайте енергетичні напої до або після фізичних навантажень, наприклад, в тренажерному залі – по-перше, це зайве навантаження на організм, а по-друге, ви втрачаєте відчуття втоми, перестаєте контролювати ступінь допустимих для вас зусиль.
Енергетики заборонено приймати в будь-якій кількості особам до 18 і після 50 років, вагітним та особам з хронічними захворюваннями.
Будь-які розлади серцево-судинної та нервової систем є абсолютним протипоказанням до вживання енергетиків.
Отже, споживання енергетичних напоїв ніколи не принесе очевидну користь організму, їх можна порекомендувати для разових, вкрай рідкісних прийомів. Важливо в цьому випадку розумно підходити до запозичення енергії у свого організму і відновляти сили природним шляхом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено