A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Герпес на губах: ознаки, лікування та профілактика.

Дата: 12.12.2023 12:22
Кількість переглядів: 30

Герпес на губах: ознаки, лікування та профілактика.
 

Що таке герпес та чому він виникає?
Герпес на губах: ознаки (симптоми) та стадії
Що провокує (сприяє) появу герпесу на губах?
Що робити, коли з’явився герпес на губах або на обличчі, яке його лікування?
Герпес на обличчі: коли звернутися до лікаря?
7 порад задля профілактики герпесу
Звідки береться герпес на губах, як його лікувати, чи можна вилікувати назавжди та яких заходів вжити задля його профілактики? Відповіді на ці питання ви знайдете у нашій статті.

У холодну погоду, особливо після застуди, високої температури чи на фоні стресу, може з’явитися так звана «застуда на губах», або «герпес» – характерні міхурці довкола рота, переважно на межі між шкірою обличчя та губ. Герпес – дуже поширена вірусна інфекція. Відомо, що в дорослому віці (від 20 років) до 80% людей мають антитіла (захисні речовини) до вірусу герпесу – це означає, що організм цієї людини вже контактував із таким вірусом, а його імунна система у відповідь виробила відповідні антитіла. Герпес передається від людини до людини. У здоровому організмі вірус герпесу здатний «ховатися» у нервових клітинах, а при зниженому імунітеті активізуватися знову.

Що таке герпес та чому він виникає?
Герпес на губах переважно викликається вірусом герпесу 1 типу – Herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Передається цей вірус герпесу від людини до людини досить легко:

при спільному користуванні посудом зараженої людини, коли у неї вірус в активному стані;
при спільному користуванні косметичними або гігієнічними засобами для губ;
при поцілунках, якщо в партнера/партнерки на губах є герпетичні висипання або свербіж.
Більшість людей заражається вірусом герпесу HSV-1 у віці до 5 років – від батьків чи інших дітей.

Зазвичай прояви герпесу на губах зникають протягом 1-2 тижнів. Проте в ослабленому організмі можлива генералізація герпесної інфекції, наприклад, поширення зон уражень герпесом на ясна, слизову порожнини рота, носа, очей, шкіру обличчя, інші ділянки голови, тіла чи зону геніталій (властиво для інфекції, зумовленої вірусом герпесу 2 типу – Herpes simplex virus type 2 (HSV-2)). Герпесвірус 2 типу передається під час незахищеного статевого контакту. Наявність генітального герпесу необхідно обговорити з лікарем.

Герпес на губах: ознаки (симптоми) та стадії
Свербіння, біль, припухлість, почервоніння у ділянці довкола рота, що з’являється за 1-2 дні до появи міхурця (везикули);

відчуття «роздування» губи;
поява міхурця, наповненого прозорою рідиною;
засихання міхурця, поява кірочки;
у разі пошкодження міхурця і/або приєднання бактеріальної інфекції – розвиток виразки на місці первинного герпесного міхурця.
Супутніми симптомами можуть бути слабкість і підвищення температури тіла, схожі з симптоми ГРВІ, а також збільшення лімфатичних вузлів. Прояв герпесу на губах може тривати близько 10 діб. Коли пухирці сходять, а ранки гояться, вірус знову «ховається».

Різниця між заїдою та герпесом
Заїду спричиняють переважно стафілококова чи інша бактеріальна інфекція. Поява заїд можлива при недотриманні правил особистої гігієни, наприклад, при спільному використанні брудного посуду, горняток, ложок тощо. Стан зниженого імунітету також сприяє появі заїд довкола рота. Заїди локалізуються частіше в кутиках рота, викликають появу болючих тріщин і виразок, що погано загоюються.

Що провокує (сприяє) появу герпесу на губах?
Після зараження вірус герпесу вже ніколи нікуди не дівається, а перебуває в клітинах нервової системи людини (нейронах) та час до часу активується. Цьому сприяють:

виснаження організму;
гарячка;
інфекції верхніх дихальних шляхів;
погода з екстремальними температурами: занадто холодно чи спекотно;
тривале перебування на сонці під дією ультрафіолету;
стреси;
гормональні зміни, вагітність;
ослаблення імунної системи, імунодефіцитні стани, наприклад, СНІД;
хіміотерапія;
опіки;
стоматологічні втручання чи хірургічні операції. 
В активну стадію вірус може переходити хвилеподібно, з'являтися і зникати з різною періодичністю. Це залежить від загального стану імунітету людини: хтось страждає від герпесу на губах раз на кілька тижнів, а хтось – раз на кілька років. Жінки часто страждають від герпесу в період менструації. Також хвороба може розвиватися на тлі проблем зі шлунково-кишковим трактом.

Що робити, коли з’явився герпес на губах або на обличчі, яке його лікування?
Вірус герпесу не є небезпечним, але його загострення приносить багато неприємних відчуттів, може негативно впливати на щоденну активність людини. Для зменшення частоти і тривалості таких проявів використовують постійну чи періодичну терапію системними противірусними препаратами (таблетки) – тільки за призначенням і схемою, яку визначає лікар.

У разі проявів герпесу на губах та обличчі локально застосовують спеціальні антивірусні креми. Свербіж, поколювання, відчуття стягнення, пекучого болю чи почервоніння в ділянці довкола рота можуть бути першими ознаками появи герпесу. Починати лікувати герпесу на губах варто саме на стадії перших ознак активізації герпесної інфекції, адже противірусні препарати в цей час найефективніші.

Противірусні мазі чи креми*, наприклад, «Герпевір», «Ациклостад», застосовують у лікуванні інфекцій, викликаних вірусами герпесу 1 та 2 типу. Використання противірусних кремів вже на стадії міхурця (везикули) є менш ефективним, проте дозволяє зменшити інтенсивність розмноження вірусу герпесу й послабити неприємні симптоми. Застосування противірусного крему зазвичай триває 3-4 дні. Крем наносять тонким шаром на уражену ділянку шкіри, можна за допомогою ватного тампона – 5 разів на день, кожні 4 години. Наносити крем слід не тільки на уражені ділянки шкіри, але й навколо уражень. Якщо не використовувати ватний тампон, то слід ретельно вимити руки безпосередньо перед і після нанесення крему – для запобігання додаткового інфікування шкіри бактеріями і/або вірусами.

Припиняють використання противірусних кремів при появі сухої кірочки та повного затвердіння міхурця. Сприяють підсушуванню і місцеві засоби на основі кремнієвої кислоти. Тривалість лікування не має перевищувати 10 днів – якщо симптоми не зникають, необхідно звернутися до лікаря.

Окрім антивірусної терапії, зазвичай призначаються засоби й заходи, які зміцнюють імунітет. Якщо імунітет у нормі, то ймовірність виникнення герпесу на губах невелика.

Герпес на обличчі: коли звернутися до лікаря?
Розвиток множинних герпесних міхурців;
поява герпесних міхурців довкола очей, на руках чи на статевих органах;
сильний біль у ділянці міхурця;
вагітність;
захворювання на атопічний дерматит;
необхідність прийому ліків, що пригнічують імунну систему, або курсу хеміотерапії;
раніше діагностовано ВІЛ, СНІД чи інші імунодефіцитні стани.
7 порад задля профілактики герпесу
Перша і найважливіша – підтримуйте та зміцнюйте ваш імунітет;
користуйтеся сонцезахисними кремами;
використовуйте індивідуальні рушники, зубні щітки, леза, посуд, гігієнічну помаду для губ;
не пийте разом з однієї чашки чи пляшки із людиною, яка на губах має герпес; у великих колективах не пийте з однакових горнят;
уникайте поцілунків та інтимних оральних контактів під час герпесу на губах чи обличчі;
уникайте пошкодження стінок герпесного міхурця, зокрема через гостру, солену їжу й кислоти (цитрусові, соління, маринади тощо);
при нанесенні противірусного засобу (крему, мазі) використовуйте ватний диск, ретельно мийте руки.
* Самолікування може бути шкідливим для Вашого здоров’я!
Перед вживанням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем та ознайомтеся з інструкцією для медичного застосування. Умови відпуску: Без рецепта.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено