A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

29 вересня – всесвітній день серця!

Дата: 12.12.2023 12:20
Кількість переглядів: 19

29 вересня – всесвітній день серця!

Всесвітній день серця відзначається 29 вересня з 2000 року у більше ніж 100 країнах світу за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).         Метою цього дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, здоровий спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від наслідків цих захворювань.
Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань є артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину і глюкози в крові, надмірна вага, гіподинамія, недостатнє споживання овочів і фруктів, куріння, стреси. У багатьох випадках серцево-судинні хвороби є результатом негативного ведення способу життя, а саме – погане харчування, відсутність фізичної активності, вживання тютюну та алкоголю, психосоціальні фактори.
Захворювання серцево-судинної системи можуть з’явитися у будь-якому віці. Спровокувати їх може як інфекційне захворювання у дитини, так і перенесені хвороби матері під час вагітності. До поширених дитячих захворювань можна віднести: порушення ритму, синдром вегето-судинної дистонії, запальні захворювання серця, вади та аномалії розвитку серця і судин. Найпоширенішими хворобами серцево–судинної системи в підлітковому віці є: пролапс мітрального клапана, порушення ритму, вегето-судинна дистонія та інші.
Будь-яке з цих станів вимагає ретельного контролю та обстеження. Правильне лікування і поради лікаря допоможуть побороти недугу на ранній стадії. В іншому випадку вікові зміни можуть стати причиною серйозних серцево-судинних захворювань. Для того щоб проблеми з серцем і судинами не затьмарювали життя дорослої людини, з дитинства варто дотримуватися ряду рекомендацій.  

 

1.    Раціональне харчування. Правильне харчування дитини сприяє профілактиці ожиріння, підтримці нормального артеріального тиску, необхідного рівня холестерину і глюкози в крові. Найбільші ризики розвитку ожиріння у дітей – в перший рік життя, в 5-6 років, в період статевого дозрівання. Виключно грудне вигодовування до 5 – 6 місяців – це найкраща турбота про серце новонародженого малюка.
Діти повинні мати повноцінний раціон, що відповідає фізіологічним потребам організму, що росте. Вміст рослинних жирів в дієті має становити не менше 30% від загальної кількості жирів. Корисні свіжі овочі, фрукти, соки, а слід обмежити тонізуючі напої, екстрактивні речовини і продукти, що містять легкозасвоювані вуглеводи. З мікроелементів “улюблені” серцем калій і магній (це сухофрукти, гарбуз, кабачки, баклажани), а “нелюбимі” натрій (сіль).
2. Фізичні навантаження.
Проблема фізичного розвитку особливо актуальна в сучасному світі. Основним дозвіллям дітей тепер є не футбол у дворі, а комп’ютерні ігри. Часто дитину в дитячий сад або школу відвозять на машині, що істотно полегшує життя, але при цьому виключає навіть невелике фізичне навантаження. 
За даними американської асоціації кардіологів, для хорошого здоров’я дорослим і дітям з 5 років необхідно щодня 30 хвилин помірної фізичної навантаження і 3-4 рази в тиждень по 30 хвилин інтенсивного фізичного навантаження. Прикладом помірної фізичної активності є: ходьба швидким кроком 3 км за 30 хвилин; їзда на велосипеді 8 км за 30 хвилин; танці в швидкому темпі 30 хвилин; гра в баскетбол, волейбол 30 хвилин.
3. Контроль за масою тіла.
Дитина, що страждає ожирінням, як правило, – потенційно доросла людина з надмірною вагою. У таких дітей виникає ряд соціально-психологічних проблем, які зберігаються на довгі роки, іноді на все життя. Розвиток ожиріння у великій мірі зумовлюють переїдання та низька фізична активність. В основі ожиріння лежить порушення балансу між надходженням енергії в організм і її витратою. Корекція харчування, підвищення фізичної активності та врахування психології повного дитини – необхідні складові моменти нормалізації його ваги.
4. Відмова від шкідливих звичок.
Куріння, вживання пива та алкоголю стало нормою життя у підлітків. У відмові від шкідливих звичок важливий приклад батьків. Часто допомагає і розмова з підлітком про те, що зараз модний інший стиль життя. Зараз модно не курити, а вести здоровий спосіб життя, займатися спортом. 
5. Спостереження за ростом і здоров’ям дитини.
 Якщо у дитини або її батьків є якісь скарги, турбують якісь симптоми, а також, якщо обтяжена спадковість по серцево-судинним захворюванням, то слід, не відкладаючи, звернутися до фахівця. Лікар проведе огляд і при необхідності призначить необхідні обстеження. Для профілактики гіпертонічної хвороби у дітей і підлітків важливо раннє виявлення підвищеного артеріального тиску, етапне лікування, тривала диспансеризація із корекцією способу життя.
За даними Всесвітньої федерації серця, 80% випадкам передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо вести здоровий спосіб життя, відмовитися від вживання тютюну, контролювати харчування і фізичну активність. Бережіть себе і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено