A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Довідка про стан роботи із дітьми із сімей пільгових категорій

Дата: 21.09.2023 11:59
Кількість переглядів: 84

 

Довідка про стан роботи із дітьми із сімей пільгових категорій

  1. Соціальний захист

Концепція про права людини, яка набула чинності в Україні, дитиною вважає кожну людську істоту до досягнення нею 18-річного віку (п.1). В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питанням соціального забезпечення, судами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини, особливо дітям пільгових категорій.

Соціальна підтримка дітей пільгових категорій, що навчаються у закладі освіти, проводиться згідно з діючим законодавством. На початок 2022-2023  навчального року були підготовлені списки учнів пільгових категорій. Кількість дітей у них становить:

  • діти  під опікою – 1 учень;

  • діти позбавлені батьківського піклування-відсутні;

  • діти, які опинилися у складних життєвих обставинах – 4 учнів;

  • діти-напівсироти – 4 учнів;

  • діти-інваліди – 3 учнів;

  • діти з багатодітних сімей – 21учнів;

  • діти з малозабезпечених сімей – 14 учнів;

  • діти з неповних сімей – 23 учні;

  • діти, батьки яких брали, або беруть участь в АТО – 7 учнів.

У закладі систематизована робота з соціального захисту неповнолітніх. У вересні  вчителями проводиться обстеження житлово–побутових та матеріальних умов життя дітей.Ці діти постійно перебувають у центрі уваги адміністрації закладу освіти. 

  З опікунами дітей підтримується постійний зв'язок класних керівників, соціального педагога, адміністрації закладу освіти.

У серпні бібліотекарем були видані усі підручники дітям-напівсиротам,дітям-інвалідам, дітям учасників АТО(ООС).

2.Співпраця з батьками

 Виховання учня в закладі і сім’ї – щоденний нерозривний процес. Тому педагогічний колектив працює у тісній співпраці з батьківським колективом з метою створення найсприятливіших умов для самореалізації та розвитку школяра. Батьки є соціальним замовником закладу освіти, а тому беруть активну участь у освітньому процесі. Вони є учасниками позакласних заходів, пов’язаних з професіями, світом захоплень, родинними святами. Класні керівники тісно співпрацюють з сім’ями своїх вихованців: відвідують дитину вдома, спілкуються з родиною.

 Однією з традиційних форм роботи з батьками у закладі є класні та загальношкільні батьківські збори. Тематика зборів підбирається з врахуванням вікових особливостей дітей. У проведенні бере участь адміністрація закладу, соціальний педагог, сестра медична

3.Збереження і зміцнення здоров’я учнів 

Медичне обслуговування учнів та працівників закладу організовано відповідно до нормативно-правової бази. Для якісного медичного забезпечення учнів та вчителів працює сільський ФАП, який організовує систематичне та планове медичне обслуговування учнів, забезпечує профілактику дитячих захворювань. Щорічно на базі медичної установи діти проходять медичне обстеження. Відповідно до результатів медичного огляду дітей, на підставі довідок лікувальної установи у закладі формуються спеціальні медичні групи, а також уточнені списки учнів підготовчої, основної групи та групи звільнених від занять фізичною культурою на навчальний рік. Відповідно до цих списків видається наказ по закладу освіти. Медичне обслуговування працівників закладу організовано на базі Маньківської ЦРЛ. Вони щорічно проходять поглиблений медичний огляд один раз на рік.

4.Стан охорони праці та безпеки життєдіяльності

Стан роботи з охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії під час освітнього процесу  під час дистанційного навчання у військовий час  знаходиться під щоденним контролем адміністрації  закладу.

З метою організації роботи з охорони праці та забезпечення безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу перед початком  навчального року видано низку наказів, які стосуються попередження травматизму учнів та дорослих, протипожежної безпеки, безпеки дорожнього руху, створення системи охорони праці у закладі. Розроблені посадові інструкції та інструкції з охорони праці для всіх працівників, видані працівникам під підпис. У наявності журнали реєстрації інструктажів, обліку дитячого та дорослого травматизму, пожеж тощо.

Відповідно до типового положення  «Типового положення про організацію навчання з питань охорони праці» проводилось навчання працівників закладу з питань охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки тощо.

Відпрацьована програма вступного та первинного інструктажів з охорони праці для працівників та учнів закладу.

Робота з охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладі  велась відповідно до:

  • статей 43, 50 Конституції України;

  • Закону України «Про освіту», стаття 26;

  • кодексу законів про працю України, статті 2, 10, 13;

  • Закону України «Про охорону праці», статті 6, 7, 10, 15, 19, 25;

  • наказів МОН України №563 від 01.08.2001р. «Про затвердження положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально–виховного процесу в закладах освіти» і №616 від 31.08.2001р. «Про затвердження положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально–виховного процесу в навчальних закладах»

Уся документація в закладі  відповідає діючим нормативним документам.

Були видані накази про організацію роботи з охорони праці, заповнені акти–дозволи на проведення занять у кабінетах, акт перевірки готовності закладу до  2022/2023 навчального року, проведено перевірка контурів захисного заземлення, опору  електропроводу; у колективному договорі є розділ з питань охорони праці, правила внутрішнього розпорядку.

На засіданнях педагогічної ради, нарадах при директорові періодично заслуховувались питання з охорони праці,  дитячого та дорослого травматизму та дій під час військової агресії росії.

Питання з безпеки життєдіяльності учнів під час канікул, у побуті й громадських місцях, на вулиці тощо обговорювались на батьківських зборахПроводиться профілактичне щеплення учнів. Для учнів закладу на підставі довідок ЛКК організовано  навчання вдома. На 1 вересня 2022року всі учні закладу пройшли медичний огляд та отримали довідку та розподілені у відповідні групи для заняття спортом на уроках фізичної культури.

Робота з охорони праці, безпеки життєдіяльності, виробничої санітарії, профілактики травматизму дітей у побуті та під час навчально-виховного процесу визначається у діяльності педагогічного колективу як одна із пріоритетних і проводиться відповідно до Законів України «Про охорону праці», «Про дорожній рух», «Про пожежну безпеку», Державних санітарних правил і норм улаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій навчально-виховного процесу, та інших численних нормативних актів, які регламентують роботу закладу освіти з цих питань. Стан цієї роботи знаходиться під постійним контролем адміністрації закладу. Наказом по закладу освіти призначається відповідальний за організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності у закладі, створено службу з охорони праці, сплановані заходи.

 

Для набуття офіційного статусу «дитина пільгової категорії» надається пакет документів, а саме:

-       ксерокопія свідоцтва про народження дитини,

-       довідка, яка підтверджує соціальний статус дитини (або посвідчення).

Дані дитини заносяться до бази даних дітей пільгового контингенту.

Педколектив  школи забезпечує соціально-педагогічний патронаж дітей в системі освіти, сприяє взаємодії дитячого садка, сім'ї, служби у справах дітей, центру соціальних служб - з метою адаптації дитини до вимог соціального середовища і створення умов для її сприятливого розвитку.

З метою соціального захисту дітей пільгових категорій проводяться заходи: забезпечується участь дітей пільгових категорій у заходах, присвячених Міжнародному Дню захисту дітей, Міжнародному Дню інваліда, новорічним святам тощо.

   Вихователями проводиться робота серед дітей пільгового контингенту з метою створення умов для всебічного розвитку дітей. На сайті школи висвітлюється уся інформація.

 

Соціальний педагог                 С.П.Самборська

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено