A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Дзензелівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів
Маньківської селищної ради Черкаської області

Аналітичні матеріали про діяльність психологічної служби у системі освіти, стан забезпечення закладів освіти практичними психологами і соціальними педагогами та рекомендації щодо пріоритетних напрямів психологічного супроводу та соціально-педагогічн

Дата: 01.09.2022 14:58
Кількість переглядів: 248

  

 

Додаток до листа 

Міністерства освіти і науки України  

від 02.08.2022 № 1/8794-22

 

Аналітичні матеріали

про діяльність психологічної служби у системі освіти,

 стан забезпечення закладів освіти практичними психологами і соціальними педагогами та рекомендації щодо пріоритетних напрямів психологічного супроводу та соціально-педагогічного патронажу учасників освітнього процесу у 2022/2023 навчальному році.

 

У результаті військової інтервенції російської федерації до України, постало гостре питання стану психологічного здоров’я здобувачів освіти та їхніх батьків, що впливатиме на освітній процес у новому навчальному році. 

Одним із головних завдань закладу освіти є повсякденна психологічна допомога та емоційна підтримка учасників освітнього процесу. 

Першу психологічну допомогу та емоційну підтримку на різних рівнях у закладі освіти проводять усі педагогічні працівники (вчителі-предметники, класні керівники, медичн(а/ий) сестра/брат тощо). Також до цього процесу залучаються батьки учнів та засоби масової інформації. 

Важливо пам’ятати, що не можна надавати психологічну допомогу та емоційну підтримку окремо, оскільки  це комплексна робота всіх педагогічних працівників, але підходи до цього процесу можуть бути різними.

Вчителі мають враховувати емоційний стан здобувачів освіти, адже під час війни вони можуть стикатися із дітьми, які переїхали із регіонів, де відбуваються військові дії, або навіть втратили когось із близьких. Цей фактор впливає на поведінку дитини, її здатність до навчання та на психологічні реакції на навколишні збудники. 

Психологічна допомога та емоційна підтримка у закладі освіти має проводитись систематично і поетапно, починаючи із закладу дошкільної освіти.

Саме тому важливим є питання підвищення компетентності педагогічних працівників у напрямі надання першої психологічної допомоги та оволодіння сучасними технологіями такої допомоги.

Незважаючи на масштабність і складність проблеми, система освіти має значні можливості для допомоги учасникам освітнього процесу. Її професійний та організаційний ресурс, сфера соціального впливу дають змогу здійснювати комплексний і системний підхід до всіх учасників освітнього процесу.

Хоча допомога надається іншим, пережите в кризовій ситуації може негативно вплинути і на того, хто надає цю допомогу. Відповідальне ставлення до надання допомоги також означає турботу і про власне здоров’я та благополуччя. Потрібно перш за все берегти себе, щоб краще піклуватися про інших. Якщо працює команда, важливо знати й цікавитися самопочуттям усіх членів команди, впевнитися, що той, хто надає допомогу, фізично та емоційно взмозі допомогти іншим.

За таких умов істотно зростає роль психологічної служби у системі освіти, яка спрямована на забезпечення своєчасного і систематичного вивчення психофізичного розвитку здобувачів освіти, мотивів їхньої поведінки і діяльності з урахуванням вікових, інтелектуальних, фізичних, гендерних та інших індивідуальних особливостей; сприяння створенню умов для виконання освітніх і виховних завдань закладів освіти, соціального та інтелектуального розвитку здобувачів освіти, охорони психічного здоров’я, надання психологічної та соціально-педагогічної підтримки всім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей та завдань системи освіти.  

Водночас важливим стає питання підвищення професійної компетентності практичних психологів та соціальних педагогів у напрямі оволодіння сучасними технологіями психологічної допомоги.

Рекомендуємо закладам післядипломної педагогічної та вищої освіти збільшити обсяг викладання курсів кризової, екстремальної психології та курсів з надання першої психологічної допомоги для педагогічних працівників.

 

Розвиток психологічної служби у системі освіти

 

Прагнення до миру є наразі головним бажанням усіх українських громадян. Непередбачувана та неочікувана агресія проти України з боку росії, окупація наших території, військовий конфлікт та бойові дії стали частиною повсякденного життя. 

Значний потенціал освітянської сфери у сучасній складній ситуації в країні має бути спрямовано, і його вже спрямовують на надання відповідей тим викликам і проблемам, які мають українські діти та суспільство. Практичні психологи, соціальні педагоги є тими, хто вже відгукнувся на існуючі труднощі. Нові теми та форми роботи, організація психологічної допомоги, групова робота з дітьми та батьками, профілактичні, освітні, інформаційно-просвітницькі заходи, весь арсенал педагогічної майстерності концентрують і спрямовують на роботу зі здобувачами освіти.

Відповідно до листа Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» (далі – ДНУ «ІМЗО») від 03.05.2022 № 22.1/10-511 «Про підготовку аналітичної довідки щодо діяльності психологічної служби у системі освіти України» було узагальнено статистичні дані про роботу психологічної служби у системі освіти України за 2021/2022 навчальний рік. Дані надійшли від обласних департаментів (управлінь) освіти і науки та м. Києва.

З урахуванням складної ситуації у країні усі статистично-аналітичні матеріали буде наведено в узагальненому вигляді, без зазначення областей та порівнянь. За результатами аналізу даних (за винятком територій, де ведуться бойові дії та які тимчасово окуповані), що надійшли з регіонів у 2021/2022 навчальному році, кількість фахівців психологічної служби становить 20 413 осіб, з них: практичних психологів – 13 486 особи, соціальних педагогів – 6 553 осіб, методистів – 374 осіб (рис. 1). 

Рис. 1

Звертаємо увагу, що відповідно до Положення про психологічну службу у системі освіти України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України (далі – МОН) від 22.05.2018 № 509, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.07.2018 за № 885/32337, штати та структура обласних, районних (міських), навчально-методичних центрів/кабінетів/лабораторій психологічної служби формуються засновниками відповідно до посад та напрямів роботи:

керівник (директор), який організовує діяльність психологічних служб;

методисти, які беруть участь в організації діяльності психологічних служб закладів дошкільної освіти;

методисти, які беруть участь в організації діяльності психологічних служб закладів загальної середньої освіти та позашкільної освіти;   

практичні психологи та соціальні педагоги, які здійснюють супровід закладів освіти в місті, районі, ОТГ.

Посади працівників психологічної служби вводяться у штатні розписи закладів освіти відповідно до наказу МОН від 03.07.2017 № 948 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства освіти і науки України і Міністерства освіти і науки молоді та спорту України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.07.2017 за № 930/30798 (https://imzo.gov.ua/2017/07/03/nakaz-mon-ukrajiny-vid-03-07-2017-948-zarejestrovano-v-ministerstvi-yustytsiji-ukrajiny-28-lypnya-2017-roku-za-930-30798-pro-vnesennya-zmin-deyakyh-nakaziv-ministerstva-osvity-i-nauky-ukrajiny/ ) .

Наголошуємо, що посади працівників психологічної служби у системі освіти України обіймають працівники з вищою освітою за відповідною спеціальністю. Педагогічні працівники, що не мають відповідної спеціальності, не можуть обіймати посаду практичного психолога або соціального педагога. 

   Значний відсоток фахівців психологічної служби майже щодня або раз на тиждень залучаються до виконання тих видів діяльності, що не пов’язані з виконанням посадових обов’язків. Подібний підхід до організації діяльності працівників психологічної служби негативно позначається на якості виконання ними безпосередніх функціональних обов’язків, мотивації до підвищення власного професійного рівня. 

 Отже, для організації належного психологічного, соціально-педагогічного супроводу учасників освітнього процесу у новому навчальному році просимо  вжити заходів для стовідсоткового забезпечення закладів освіти, навчально-методичних центрів/кабінетів/лабораторій психологічної служби, методистами, практичними психологами, соціальними педагогами відповідно до нормативної потреби. 

Навчальна діяльність

 

Війна в Україні стала стресом для усіх учасників освітнього процесу. 

Навчальна діяльність – форма активного співробітництва, що спрямована на удосконалення, розвиток, формування особистості.

У закладах освіти цей напрям роботи реалізується працівниками психологічної служби за допомогою викладання навчального матеріалу за програмами курсів за вибором, факультативів, гуртків психологічного та соціально-педагогічного спрямування.

Внаслідок військових дій відбувається реакція на ситуацію, в якій є загроза життю людини або її здоров’ю. Психологічні травми порушують нормативну організацію психіки і можуть зумовити межові (тимчасове відчуття дискомфорту) або клінічні стани (зниження імунітету, втрата працездатності, порушення когнітивних процесів).

Реакції на кризову ситуацію у дітей різних вікових категорій є різними. Відповідно до таких ситуацій є різними й ризики, а також потреби виходу з них.

Під час кризової ситуації здобувачі освіти можуть відчувати власну провину за події, що відбулися. У них виникають страхи, знижується рівень комунікації або, навпаки, вони проявляють надмірну турботу про захист та порятунок людей. 

З метою стабілізації психоемоційного стану здобувачів освіти та їх налаштування на освітню діяльність рекомендуємо фахівцям психологічної служби впроваджувати «годину психолога/соціального педагога» та факультативні курси (https://drive.google.com/file/d/1XJeuteWxmdYypqcgHbAkIm7TYYdSDPFF/view)

Звертаємо увагу, що час на проведення  зазначеної години потрібно врахувати у плані роботи закладу освіти в частині позакласної роботи 1 раз на місяць для кожної групи/класу.

Фахівцям психологічної служби рекомендовано впроваджувати  факультативні курси, які спрямовано на збереження і зміцнення психічного здоров’я, завдяки яким відбувається підвищення психологічної культури усіх учасників освітнього процесу.

У 2021/2022 навчальному році програмам факультативів, спецкурсів і курсів за вибором, що були розроблені працівниками психологічної служби у системі освіти і пройшли апробацію у закладах освіти та рецензування науковців і практиків, експертною комісією з психології та педагогіки надано гриф «Схвалено для використання в освітньому процесі» для використання у роботі практичними психологами і соціальними педагогами у закладах освіти України. 

Програми факультативів, спецкурсів і курсів за вибором розміщено на вебсайті ДНУ «ІМЗО»: https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/fakul-tatyvy/.

Навчально-методичні матеріали щодо роботи в умовах війни розміщено на вебсайті ДНУ «ІМЗО»: https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/materialy-dlia-vykorystannia-v-roboti-pid-chas-voiennykh-diy/

 

Просвітницька робота

Робота з проведення просвітницької діяльності залежить від потреб певного закладу освіти. У період війни, яку російська федерація розв’язала і веде проти України, виникає нагальна потреба переосмислювання і здійснення системних заходів, спрямованих на збереження і зміцнення психічного здоров’я учасників освітнього процесу.

Основний зміст просвітницької роботи фахівців психологічної служби закладу освіти:

– інформування з проблем торгівлі людьми;

– інформування з питань запобігання та протидії домашньому насильстві в умовах воєнного стану в Україні;

– формування у здобувачів освіти національних та європейських цінностей;

– ознайомлення педагогів з технологіями надання першої психологічно допомоги учасникам освітнього процесу та запровадження «Психологічної хвилинки» під час уроків;

– інформування про вплив та наслідки вживання наркотичних, психоактивних речовин, алкоголю та тютюнопаління;

– ознайомлення учасників освітнього процесу із загрозами, які може нести інтернет (шахрайство, спам, кібербулінг тощо);

– популяризація ненасильницької моделі поведінки;

– формування моральної поведінки, активної життєвої позиції, єдності слова і діла в особистості, готовності брати активну участь у житті своєї держави;

– ознайомлення педагогів та батьків здобувачів освіти з основними закономірностями та умовами сприятливого розвитку дитини.

У сучасних умовах, пов’язаних із війною, істотно зростає роль психологічної служби у системі освіти, виникає нагальна потреба у проведенні соціально-педагогічної і психологічної просвітницької діяльності, інформуванні усіх учасників освітнього процесу з питань збереження їхнього соціального благополуччя і психічного здоров’я.

Війна посилила   проблему торгівлі людьми.  Жінки та діти, які змушені  покинути Україну через військову агресію Росії та прямують до сусідніх країн, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас ті, хто залишаються всередині країни, також можуть стати постраждалими від внутрішньої торгівлі людьми. Зменшення або повна втрата робочих місць, доходу внаслідок війни, масовий виїзд та розгубленість, роз’єднання сімей, поява дітей, які переміщуються без супроводу дорослих або зазнали роз’єднання з родичами, обмежені можливості забезпечити головні потреби внутрішньо переміщених осіб, біженців та постраждалого від війни населення призводять до зростання ризиків. Також почастішали випадки зникнення людей, обману та шантажування/маніпулювання, примусового вивезення, відбирання документів. Злочинний світ пристосовується до змін реальності, полюючи на нові жертви, торговці людьми користуються вразливістю тих, хто змушений покинути Україну. 

За наведеними даними від обласних департаментів (управлінь) освіти і науки та м. Києва, кількість звернень до працівників психологічної служби щодо протидії торгівлі людьми становить 44 676 звернень, з них: 25,17 % звернень батьків, 27,70 % звернень педагогічних працівників, 36,03 % звернень здобувачів освіти та 11,10 % звернень інших зацікавлених осіб.  

Тому пріоритетом в діяльності закладів освіти щодо запобігання торгівлі людьми є підвищення загального рівня правової свідомості дітей та молоді, формування навичок безпечної поведінки під час подорожі, у новому місці перебування та вдома, виховання поваги до прав та основних свобод людини, толерантне ставлення до потерпілих від торгівлі людьми. 

Рекомендуємо керівникам обласних, районних, міських департаментів (управлінь, відділів) освіти і науки, закладів післядипломної освіти, керівникам закладів освіти, особливо у період військової агресії, впроваджувати в освітній процес заходи щодо підвищення рівня обізнаності педагогічних працівників, здобувачів освіти та їхніх батьків з питань запобігання торгівлі людьми.

Повідомляємо, що у своїй діяльності можна скористатися базою кращих практик психолого-педагогічного супроводу та підтримки учасників освітнього процесу в умовах воєнних дій і збройних конфліктів, надання соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства та торгівлі людьми (https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/materialy-dlia-vykorystannia-v-roboti-pid-chas-voiennykh-diy/krashchi-praktyky-psykholoho-pedahohichnoho-suprovodu-ta-pidtrymky-uchasnykiv-osvitn-oho-protsesu-v-umovakh-voiennykh-diy-i-zbroynykh-konfliktiv-nadannia-sotsial-no-psykholohichnoi-dopomohy-postrazhda/).

Інформування та підвищення рівня обізнаності учасників освітнього процесу щодо ефективного запобігання торгівлі людьми передбачає інформаційні та освітні кампанії, зокрема для осіб, уразливих до торгівлі людьми. Надання інформації особам, які виїжджають з України, на якомога ранньому етапі про їхні права, послуги підтримки та можливості працевлаштування, а також підвищення обізнаності серед них про ризики експлуатації в різних секторах економіки, зокрема сексуальну експлуатацію, є надзвичайно важливим, особливо з огляду на широке поширення дезінформації.

Для забезпечення організаційних аспектів діяльності психологічної служби у системі освіти пропонуємо керуватися  нормативними документами: 

лист МОН від 25.03.2022 № 1/3663-22 «Щодо запобігання торгівлі людьми в умовах воєнної агресії»;

лист МОН від 30.05.2022 № 1/5735-22 «Про запобігання та протидію домашньому насильству в умовах воєнного стану в Україні»;

лист МОН від 12.04.2022 № 1/4068-22 «Щодо недопущення участі неповнолітніх у наданні інформації ворогу про військові позицій Збройних сил України»;

лист МОН від 10.06.2022 № 1/6267-22 «Про деякі питання національно-патріотичного виховання в закладах освіти України»;

лист МОН від 22.06.22 № 1/6894-22  «Про методичні рекомендації щодо організації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти в літній період»;

лист МОН від 27.06.2022 № 1/7035-22 «Про підготовку до початку та особливості організації освітнього процесу в 2022/23 навчальному році» тощо (https://osvita.ua/legislation/tag-lystymon/).  

Перша психологічна допомога – це сукупність заходів загальнолюдської підтримки та практичної допомоги ближнім, які відчувають емоційне напруження та страждання. Таку допомогу може надати не лише практичний психолог, а також вчитель, який знайомий з правилами надання першої психологічної допомоги. Її надання не передбачає значної професійної підготовки, достатньо педагогічних знань, отриманих в межах загальноосвітнього  психологічного інформування, і природної здатності проявляти співчуття, людяність. 

Фізичні та емоційні стани людини взаємопов’язані і тому здатні взаємовпливати один на одного. Під час напружених емоційних станів у дитини змінюється міміка, темп мовлення, з’являється метушливість, змінюється дихання, пульс, колір обличчя, можуть з’явитися сльози тощо. 

Рекомендуємо учителям під час уроку впроваджувати психологічні хвилинки, які допоможуть здобувачу освіти впоратися зі стресом та його наслідками, емоційно налаштуватися на урок, на плідну роботу, завдяки чому створюватиметься сприятлива атмосфера, яка дасть змогу дітям розслабитися, зняти емоційне напруження, відновити почуття безпеки та психоемоційного комфорту, що є природним механізмом стабілізації.

Регулярне впровадження психологічних хвилинок у зручний час та слушній нагоді допоможе здобувачу освіти стати більш спокійним, врівноваженим, а також дасть змогу краще зрозуміти свої почуття. Учитель має сам визначити, коли і у який час провести психологічну хвилинку. Інформацію можна отримати на сайті (https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/materialy-dlia-vykorystannia-v-roboti-pid-chas-voiennykh-diy/vpravy-dlia-ditey-ta-pidlitkiv-iaki-perebuvaiut-u-stresoviy-sytuatsii-dlia-zniattia-psykhoemotsiynoho-napruzhennia/).

Під час проведення просвітницької роботи працівникам психологічної служби рекомендовано використовувати програми переможців ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі», а саме:

Бовсуновська Тетяна Андріївна «Створення мирного середовища навколо себе»;

Гірман Надія Олексіївна «Джерело досвіду»;

Дідик Ольга Савеліївна,  Рожко Ганна Володимирівна «Формування навичок  самоконтролю та емоційної стійкості в учасників/учасниць освітнього процесу ЗП(ПТ)О»;

Полова Альона Володимирівна «Безпечний інформаційний простір»;

Лицур Леся Ярославівна «Спілкування – шлях до самовдосконалення»; 

Козловська Тетяна Володимирівна «Світ починається з тебе!». 

Також, у додатковій номінації «Особливості роботи вчителя фізичної культури з дітьми з особливими освітніми потребами»:

Пронякіна Ольга Іванівна, Ніжинська Ольга Віорілівна  «Особливості роботи вчителя фізичної культури з дітьми з особливими освітніми потребами»;

Акімов Володимир Анатолійович «Розвиток професійної рефлексії як важливої складової інклюзивної компетентності вчителя фізичної культури».;  

Бєлан Оксана Олександрівна, Білінська Ганна Дмитрівна «Психофізична реабілітація дітей з особливостями розвитку опорно-рухового апарату (ДЦП) в інклюзивному класі в період адаптації до школи». 

В умовах глобалізації та підвищеної конкуренції у світовому економічному просторі загострюється проблема формування, відтворення та використання трудового потенціалу. 

Згідно із Законом України «Про професійний розвиток працівників»; Концепцією державної системи професійної орієнтації населення, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України; Положенням про психологічну службу у системі освіти України одним із головних завдань закладу освіти є повсякденна допомога здобувачам освіти, формування готовності до самостійного планування професійного розвитку.

Профорієнтаційна робота у закладі освіти має ґрунтуватися на комплексі заходів, призначених для визначення у підростаючого покоління тих професійно важливих якостей (відповідних певній професії), які достатні й необхідні для оволодіння професійними знаннями, уміннями та навичками, що обумовлюють успішність та ефективність у професійній діяльності. Саме заклад освіти має допомогти здобувачам освіти, враховуючи їх особистісні якості, максимально правильно вибрати свою професійну стежку.

Використання в освітньому процесі нових досягнень інформаційних технологій, які сприяють входженню людини у світовий інформаційний простір, особливо в умовах дистанційного навчання набирає все більшої актуальності.

Трудовий потенціал суспільства визначають характером формування та реалізації здатності до праці кожної особи і значною мірою залежить від професійного вибору та успішності здобуття або зміни професії. Фактором, що сприяє професійному самовизначенню та реалізації здатності до праці людини, є дієва система професійної орієнтації дітей. Наразі важливим соціальним та економічним завданням є послідовний розвиток державної системи професійної орієнтації підростаючого покоління, що забезпечує всім громадянам рівні можливості в отриманні профорієнтаційних послуг.

Професійна орієнтація населення є науково обґрунтованою системою взаємопов’язаних економічних, соціальних, медичних, психологічних і педагогічних заходів, спрямованих на активізацію процесу професійного самовизначення та реалізації здатності до праці людини, виявлення її здібностей, інтересів, можливостей та інших чинників, що впливають на вибір професії або на зміну виду трудової діяльності. 

Профорієнтаційна робота традиційно займає важливе місце в діяльності закладу освіти, оскільки вона, з одного боку, забезпечує зв’язок системи освіти з економічною системою країни, з іншого, поєднує сьогодення здобувачів освіти з їхнім майбутнім. Саме тому освіта має не тільки забезпечувати предметну підготовку, а й створювати сприятливі умови для професійного самовизначення здобувачів освіти.

Профорієнтаційна робота в закладі освіти має проводитись систематично і поетапно, починаючи з 1 класу.

Значний внесок у профорієнтаційну роботу в закладі освіти здійснюють практичні психологи і соціальні педагоги. За інформацією з областей, працівники психологічної служби протягом 2021/2022 навчального року надавали консультаційні послуги учасникам освітнього процесу щодо професійного самовизначення, отримано 189 420 звернень, а саме: 28,49 % звернень від батьків, 18,19 % – від педагогів, 47,52 % – від дітей, 5,8 % звернень від інших зацікавлених осіб, представників громадськості.

Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти» започатковано реалізацію Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії» (далі – Проєкт), що наразі триває.

Мета Проєкту – сприяння здобувачам освіти свідомо обрати професію своєї мрії, стати успішним у житті та реалізувати себе в Україні.

Здобувачі освіти зможуть відвідати портал Проєкту (https://www.hryoutest.in.ua/), зареєструватися та пройти профорієнтаційне тестування; отримати результат тестування, який буде відправлено на електронну пошту, зазначену під час реєстрації; замовити онлайн-консультацію у кар’єрного консультанта, зазначивши свої дані та обравши зручні дату і час консультації; отримати результат консультування; переглянути цікаві та корисні відеоролики та мультимедійні онлайн-курси у форматі SCORM щодо можливостей працевлаштування, особливостей психологічних типів тощо; переглянути відеоекскурсії із залученням роботодавців, щоб побачити на власні очі, які умови наразі вже створено в українських підприємствах та організаціях; ознайомитись з найзатребуванішими професіями на ринку праці в Україні: вакансії, умови праці, заробітна плата, перспективи, цікаві факти, навички, якими треба володіти тощо.

Також на платформі розміщено спецкурс для слухачів очно-дистанційної форми навчання «Школа кар’єрного консультанта: психолого-педагогічний аспект профорієнтаційної роботи», який затверджено Вченою радою ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» (протокол № 8 від 29.09.2021). 

Спецкурс розроблено з метою підвищення професійного рівня педагогічних працівників закладів освіти щодо формування в учасників освітнього процесу компетентностей професійного самовизначення, насамперед виявлення й розвиток схильностей і здібностей, формування мотивів вибору професії, професійних інтересів, моральних та інших якостей, важливих для майбутньої трудової діяльності. 

Після успішного проходження курсу здобувачі освіти отримають 1 кредит ЄКТС, а головне – практичні знання та навички проведення консультацій щодо вибору підлітками найкращої для них професії, підготовки до співбесіди в компанії своєї мрії тощо. На базі «Школи кар’єрного консультанта» створено професійну мережу для подальшої комунікації між фахівцями та залучення все більшої кількості вчителів та практичних психологів до профорієнтаційної роботи як в закладах освіти, так і за їх межами.

Спецкурс передбачає розв’язання таких завдань: підготувати педагогічних працівників закладів освіти до роботи в ролі кар’єрних консультантів; систематизувати та поглибити професійно-фахові знання слухачів про шляхи й методи профорієнтаційного консультування;  ознайомити слухачів з основними напрямами реалізації державної політики у сфері професійного самовизначення здобувачів освіти; cформувати у слухачів розуміння поняття «кар’єрний консультант», «психологічне консультування», «управління персоналом», «коучинг»;  удосконалити навички індивідуального та групового консультування; удосконалити вміння ефективної комунікації з учасниками освітнього процесу.

Наразі за курсом підготовлено 858 педагогічних працівників.

З огляду на існуючу загрозу психічному здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії російської федерації та оголошення в Україні воєнного стану Міністерством освіти і науки України спільно з ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» та Асоціацією інноваційної та цифрової освіти за участю провідних міжнародних експертів з психології: керівниці психологічної служби Арієльського Університету (Ізраіль) Ольгою Басс-Лінчук та консультантки з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, ведучої тренерки міжнародної короткосесійсної програми СЕТА (Інститут Джонса Хопкінса, провідний навчальний заклад США у сфері клінічної психології) Кіри Ломакіної створено курс підвищення кваліфікації для освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу в період воєнного та повоєнного часу», який затверджено Вченою радою ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» (протокол № 5 від 29.06.2022). Курс нараховує 1 кредит ЄКТС.

Цей курс розроблено за моделлю змішаного навчання (blended learning) та містить 10 мультимедійних уроків у міжнародному форматі SCORM, додаткові матеріали, практичний тренінг, під час якого освітяни опанують техніку визначення психологічного стану дітей за всесвітньо відомою методикою «Save the children», яка визнана як в Україні, так і у світі.  

Спецкурс передбачає розв’язання таких завдань: поглиблення знань щодо оцінки поведінки постраждалого для прийняття рішення про надання першої психологічної допомоги; розвиток навичок надання першої психологічної допомоги; поглиблення розуміння етіології стресу та його впливу на людину; удосконалення вміння визначати прояви стресу у здобувача освіти; розвиток уміння слухачів підтримувати комунікацію та співпрацювати у вирішенні комунікаційних проблем;  підвищення мотивації слухачів до навчання впродовж життя та професійній сфері за допомогою цифрових технологій.

Також здобувачі освіти, їхні батьки або законні представники, педагогічні працівники мають безкоштовну нагоду отримати онлайн-консультації, які надаватимуть фахівці з профорієнтаційної роботи. Зазначені консультації допоможуть здобувачу освіти розкрити власні здібності та визначити, в якій сфері краще продовжити навчання, а згодом, і працювати.

Наразі профорієнтаційним консультуванням охоплено 4 981 здобувач освіти, тестуванням – 12 929 здобувачів освіти. 

Загальна кількість унікальних користувачів інформаційними матеріалами комунікаційної кампанії освітніх реформ в рамках Всеукраїнського проєкту з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії» в частині профорієнтаційної роботи становить 805 956  осіб. Створено 24 профорієнтаційних відео лекцій, розроблено 45 мультимедійних онлайн-уроків у міжнародному форматі SCORM щодо психологічної підтримки учнів під час/після війни (курс підвищення кваліфікації для освітян «Перша психологічна допомога учасникам освітнього процесу під час та після завершення воєнних дій»), 37 вебінарів із залученням роботодавців. 

Відповідно до Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24.02.2022 «Про введення в дію плану оборони України та Зведеного плану територіальної  оборони  України»,  введеного в дію Указом Президента  України від 24.02.2022 № 70/202, Міністерство освіти і науки України, заклади та установи освіти визначені співвиконавцями Плану заходів у п. 2.7.4. щодо створення умов для медичної, психологічної, педагогічної реабілітації та соціальної  реінтеграції  дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних  конфліктів, а також у п. 2.7.5. в частині надання соціально-психологічної допомоги для жертв насильства та торгівлі людьми. Рекомендуємо керівникам обласних, районних, міських департаментів (управлінь, відділів) освіти і науки, закладів післядипломної освіти, закладів освіти забезпечити надання психологічної допомоги дітям та іншим учасникам освітнього процесу в кризових ситуаціях та дітям, що пережили психотравмуючі події, а саме: 

• інформувати учасників освітнього процесу щодо можливості отримання психологічних послуг у закладі освіти;

• оприлюднити на вебсайтах (у разі їх відсутності – на вебсайтах своїх засновників) контакти безкоштовної кризової психологічної допомоги в період війни в країні;

• сприяти підвищенню компетентності практичних психологів, соціальних педагогів та інших педагогічних працівників з питань надання першої психологічної допомоги, психологічної допомоги дітям, які пережили психотравмуючі події;

• сприяти впровадженню в закладах освіти у роботу з дітьми програм формування стійкості до стресу, розвитку резилієнс у дітей, психосоціальної допомоги дітям, які пережили психотравмуючі події; програм профілактики емоційного вигорання практичних психологів, соціальних педагогів та інших педагогічних працівників.

 

Діагностична робота

 

Практичний психолог аналізує результати дослідження, заносить їх у картку індивідуального супроводу здобувача освіти. За результатами психологічного дослідження окреслюються подальші шляхи супроводу здобувача освіти

Тактика практичного психолога зводиться до вирішення таких завдань: складання діагностичного висновку на здобувача освіти із занесенням результатів до індивідуальної картки; проведення бесіди з дитиною, батьками та педагогом за результатами діагностики, повідомлення результатів дослідження в межах компетенції фахівця психологічної служби; залучення здобувача освіти до програми підвищення стресостійкості з визначенням індивідуального або групового формату роботи з наданням переваги груповому формату відповідно до його віку; консультаційний супровід батьків та педагога з метою надання рекомендацій щодо створення підтримуючого середовища, визначення динаміки змін у дитини; спостереження за здобувачем освіти під час уроків та в позаурочний час із зазначенням динаміки змін у поведінці та емоційному стані особи; поради батькам та педагогам щодо залучення здобувача освіти до різних активних заходів тощо.

Строк втручання працівника психологічної служби визначається індивідуально для кожної дитини, яка пережила травматичну подію, зокрема з урахуванням гостроти проблеми, ступеня функціональної спроможності мінімізувати негативні наслідки, рівня розвитку зв’язків із соціальним оточенням тощо.

Планування індивідуальної роботи з дитиною є своєрідним прогнозом стосовно дитини, що дає змогу побачити цілісну картину особистості дитини, її ймовірне майбутнє. Дітям, які пережили травматичні події потрібен більш тривалий час для оволодіння функціональними навичками, тому працівникам психологічної служби, в першу чергу, потрібно приділяти увагу розвитку вмінь, які дають дитині відчуття самостійності та власної значущості, відновленню/налагодженню соціальних контактів, позитивних активностей.

Отже, виникає потреба в ефективній міжсекторальній та міжвідомчій взаємодії із фахівцями відповідних служб для забезпечення повноцінного психічного і соціального розвитку особистості та створення алгоритму перенаправлення до відповідних організацій, які надають спеціалізовані психологічні та соціальні послуги.

Звертаємо увагу працівників психологічної служби на конфіденційність у всьому, що стосується взаємин з учасником освітнього процесу, його особистого життя і життєвих обставин. Виняток становлять випадки, коли виявлені симптоми є небезпечними для учасника освітнього процесу та інших людей. У такому разі фахівець зобов’язаний поінформувати тих, хто може надати кваліфіковану допомогу; фахівець не збирає додаткових відомостей про обстежуваного без його згоди і задовольняється лише тією інформацією, яка потрібна для виконання професійного завдання; він зобов’язаний зберігати професійну таємницю, не поширювати відомостей, отриманих у процесі роботи, додержуватись анонімності оприлюднення інформації про особу;  документація роботи працівника психологічної служби має лише професійно необхідні матеріали. 

У тому разі, коли працівник психологічної служби звертається за допомогою до інших фахівців, потрібно спеціально ознайомити їх з питанням, що стосуються умов і терміну зберігання таких матеріалів, а також обмежень у використанні інформації про особу і попередити про відповідальність за недотримання конфіденційності.

Діагностична робота фахівців психологічної служби, а саме: проведення дослідження та оформлення діагностичного висновку, ґрунтується на результатах анкетування.

 Анкетування здобувачів освіти (індивідуальне тестування, групове опитування) може здійснюватися після попередньої бесіди з його учасниками, під час якої треба прояснити:

мету, з якою здійснюється анкетування;

у якій формі буде проводитись опитування;

як буде здійснюватися оброблення та подання результатів;

хто може бути ознайомлений з результатами; 

які наслідки анкетування можуть виникнути для учасника та його найближчого соціального оточення;

можливе скасування конфіденційності за умови реальної загрози життю і здоров’ю опитаного або його найближчому соціальному оточенню (наприклад: суїцид, кримінальний злочин тощо);

 участь в опитуванні є добровільною, кожен з учасників має повне право відмовитись від участі в роботі на будь-якому її етапі;

 якщо деяке із запитань, на думку опитуваного, є для нього неприйнятним (з особистих, релігійних, етичних або інших міркувань), він має право відмовитись на нього відповідати. 

Після закінчення анкетування треба обов’язково подякувати за участь і повідомити, коли і в якій формі опитаним буде надана інформація.

 Надання інформації про результати анкетування:

 результати надати у такій формі, яка передбачає ясне розуміння висновків;

 за потреби, надати індивідуальні пояснення у формі і за змістом, які відповідають віковим, культурним та індивідуально-психологічним особливостям особи, рівню його освіти та актуальному психоемоційному стану;

 неприпустимим є надання інформації особам, які не беруть участі у роботі;

 спеціалістам, які працюють в команді (класний керівник, директор тощо), інформація надається в узагальненому вигляді з урахуванням їх рівня освіти, особливостей спілкування з найближчим соціальним оточенням і таким чином, щоб забезпечити її конфіденційність. 

У процесі групового опитування потрібно враховувати:

участь в анкетуванні – на добровільних засадах; 

батьки учасників анкетування мають бути поінформовані: 

 а)  яким чином буде здійснюватися процес опитування;

 б) яких результатів анкетування очікують від учасників; 

в) дотримання конфіденційності у роботі – обов’язкове;

г) участь у анкетуванні – на добровільних засадах; 

д) результати анкетування – у зрозумілій формі;

після закінчення роботи психолог має переконатися у тому, що кожен з учасників (буквально:  кожен) є емоційно стабільним, соціально адаптованим і у нього не залишилося негативних настанов щодо себе та проведеної роботи;

якщо з’ясується, що негативні установи є, то з такими учасниками має проводитися індивідуальна терапія. 

Важлива умова здійснення професійних функцій фахівцем психологічної служби  – прийняття індивідуальності здобувача освіти в усьому її розмаїтті та своєрідності. Тільки за такої умови стає можливою ефективна організація продуктивної взаємодії з ним. Обов’язковим є встановлення довіри та порозуміння. 

Важливий етичний принцип у роботі фахівців психологічної служби – заборона застосовувати методи і методики надання допомоги, якщо фахівець не може передбачити позитивний ефект від втручання. Якщо випадок надто складний або незрозумілий, потрібно перенаправити дитину до іншого фахівця, порекомендувавши це батькам. Такими фахівцями можуть бути лікарі (дитячі психіатри), працівники соціальних служб, кваліфіковані психотерапевти. При цьому потрібно відстежувати, як просувається робота з дитиною і, за потреби, проводити спільні наради, консультації, інтервізії. Наголошуємо на тому, що уся система перенаправлення передбачає періодичний обмін досвідом і інформацією між усіма спеціалістами, що працюють із здобувачем освіти, а також інформування батьків або осіб, що їх замінюють.

Важливими завданнями в роботі психологічної служби у закладах освіти є добір діагностичного інструментарію, придатного для роботи з різними категоріями здобувачів освіти, та уточнення змісту та методів корекційної роботи з урахуванням результатів психологічної діагностики.

Діагностична складова психологічного забезпечення наповнюється дослідженнями особистісних параметрів та особливостей: виявлення причин труднощів у навчанні, інтелектуальному розвитку, соціально-психологічній адаптації; вивчення та визначення індивідуальних особливостей динаміки розвитку особистості, потенційних можливостей в освітньому процесі, професійному самовизначенні. Психологічне забезпечення освітнього процесу неможливе без здійснення фахівцями профілактики, корекції, консультування тощо,  що спирається на діагностичну складову.

Акцентуємо увагу та просимо довести до відома фахівців психологічної служби, що Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи розроблено методичні рекомендації «Застосування діагностичних мінімумів у діяльності працівників психологічної служби», які розміщені на вебсайті ДНУ «ІМЗО» (https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/informatsijna-baza-psyholohiv-ta-sotsialnyh-pedahohi/navchalno-metodychni-materialy-dlya-psyholohiv/psyhodiahnostychna-robota/).

Запропонований перелік діагностичного інструментарію допоможе фахівцям психологічної служби у доборі необхідних методик залежно від предмету дослідження.

Одним з основних заходів, що допоможуть зберегти методичну єдність психологічної служби та скоординувати її дій на регіональному і всеукраїнському рівнях є запровадження типових циклограм діяльності практичних психологів і соціальних педагогів.

Знову акцентуємо увагу, що Міністерство освіти і науки України рекомендує працівникам психологічної служби застосовувати у своїй діяльності методичні рекомендації, орієнтовні циклограми діяльності працівників психологічної служби закладів освіти різних типів, розроблені Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи. Матеріали розміщено на сторінці ДНУ «ІМЗО» (https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/informatsijna-baza-psyholohiv-ta-sotsialnyh-pedahohi/navchalno-metodychni-materialy-dlya-psyholohiv/psyhodiahnostychna-robota/).

Циклограми розглядають як ефективний інструмент, що дає змогу усвідомити обсяг роботи, який потрібно виконати впродовж року, проаналізувати наявні ресурси. Для ефективної організації діяльності важливо дотримуватися відповідного управлінського циклу: періодичного повторення всіх основних завдань та функцій (видів) діяльності.

Циклограма орієнтує фахівця на виконання обов’язкових видів робіт, проте не зазначає поточну діяльність, яка передбачає ведення журналів, оформлення індивідуальних карток здобувачів освіти, протоколів психологічної діагностики та соціально-педагогічного вивчення тощо, які заповнюють за потреби. Тому у процесі планування фахівці резервують час для виконання цих видів робіт.

Також звертаємо вашу увагу, що діагностичний інструментарій для фахівців психологічної служби розміщено на вебсайті ДНУ «ІМЗО» (https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/informatsijna-baza-psyholohiv-ta-sotsialnyh-pedahohi/navchalno-metodychni-materialy-dlya-psyholohiv/psyhodiahnostychna-robota/).   

 

Профілактична робота

 

Профілактична робота працівників психологічної служби – це система заходів, спрямованих на охорону психічного здоров'я; попередження неблагополуччя у розвитку людини, групи, суспільства; створення психологічних умов, сприятливих для розвитку особистості.

Профілактична робота працівників психологічної служби спрямована на створення у закладі освіти таких умов навчання та виховання, які сприятимуть гармонійному психічному та особистісному розвитку здобувачів освіти. 

У своїй діяльності як практичні психологи, так і соціальні педагоги застосовують значну кількість просвітницько-профілактичних програм, а саме: «Сприяння просвітницькій роботі «рівний-рівному» серед молоді України щодо здорового способу життя»,  «Дорослішай на здоров’я», «Корисні звички», «Цікаво про корисне», «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», «Безпечне середовище: як навчити дитину захищатись», «Розвиток життєвих навичок дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Програма 15», «Соціально-психологічна профілактика суїцидальних тенденцій підлітків та молоді», «Вчимо жити разом», «Я вдосконалююсь, я розвиваюсь», «Володій своїми емоціями», «Правила поведінки в Інтернет», «Вирішую конфлікти та будую мир навколо себе», «Діалог», «Безпечний простір», «STOP-SEX-тинг», «Мирна школа», «Стоп Булінг», «Вирішення конфліктів мирним шляхом. Базові навички медіації», «Демократична школа», «Профілактика сексуального насильства», «Навчіть дитину захищатися», «Будуємо майбутнє разом: програма профілактики конфліктів та правопорушень серед учнівської молоді», «Ми та конфлікт», «Не смійся з мене: просвітницько-профілактична програма тренінгових занять», «Життя без агресії», «Я – моє здоров’я – моє життя», «Попередження, виявлення та реагування у випадку сексуального насильства над дітьми», «Маршрут безпеки» тощо.

Інформаційно-освітня протиалкогольна програма «Сімейна розмова» відповідає стратегії повного виключення можливості вживання учнями будь-яких алкогольних напоїв (згідно з чинним законодавством України продаж та вживання алкогольних напоїв дітьми до 18 років заборонено). Програма передбачає тісну взаємодію педагогічних працівників та батьків учнів 7-8 класів у питанні запобігання вживанню алкогольних напоїв. Заняття з дітьми та батьками побудовані в інтерактивній формі з використанням сучасних профілактичних технологій. 

Одним із важливих напрямів діяльності працівників психологічної служби є профілактична робота з подолання злочинності серед неповнолітніх. 

Підвищення рівня просвітницької роботи щодо оволодіння дітьми, учнівською та студентською молоддю знаннями та навичками, необхідними для формування культури здорового способу життя, є одним із важливих напрямів систематичної і планомірної роботи працівників психологічної служби. 

Звертаємо вашу увагу, що на сайті ДНУ «ІМЗО» розміщено «Банк програм для неповнолітніх у конфлікті з законом» (https://www.msp.gov.ua/content/bank-program-dlya-profilaktiki-socialnogo-siritstva.html),

(https://imzo.gov.ua/psyholohichnyj-suprovid-ta-sotsialno-pedahohichna-robota/informatsijna-baza-psyholohiv-ta-sotsialnyh-pedahohi/najkraschi-rozrobky-metodyky-treninhy-zhurnaly/).

Отже, зважаючи на викладене вище, та з метою належного психологічного, соціально-педагогічного супроводу учасників освітнього процесу рекомендуємо вжити заходів щодо посилення профілактичної роботи із запобігання  правопорушень, злочинності серед неповнолітніх.


 

Корекційна робота

 

Наразі Україна переживає складну ситуацію, пов’язану з багатьма чинниками. Найбільш руйнівною ситуацією є повномаштабне вторгнення російської федерації в Україну. Тому сьогодні підтримки і допомоги потребують усі учасники освітнього процесу. Важливим складником роботи з дітьми та дорослими, які пережили травмуючі події, є формування стресостійкості та життєстійкості. За таких умов істотно зростає роль психологічної служби у системі освіти, яка має забезпечувати своєчасне і систематичне надання психологічної та соціально-педагогічної підтримки усім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей та завдань функціонування системи освіти. Саме психологічна служба покликана надавати відпов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено